Wednesday, 14 September 2011

"LEBIH LAJAK DARI LAJU"

hai pembace yang gebu dan comel..
"LEBIH LAJAK DARI LAJU"...ni la peribahasa
baru..hehehe.
maksudnya:bercerita tentang sesuatu melebih-lebih daripada citer asal,
atau dalam bahasa mudahnya sembang nak lebih-lebih just nak sedapkan cerita.....
kalau dalam peribahasa bese kite dengar "indah khabar dari rupa"...lebih kurang je .



situasi pertama











situasi kedua











situasi ketiga















moralnya:
1-kalau nak sembang jangan melebih-lebih sangat,nanti orang kata kite kuat hancing lak

2-jangan jadi manusia yang sembang nak sedap je..kononya dia la paling hebat di kalangan yang hebat.

3-sedarlah bahawa setiap kelebihan yang kite ada just di pinjam sekejap oleh ALLAH,so tak perlu berbangga dengan kelebihan yang kite ada...




sekian time kasehhh

33 comments:

ade2mama said...

biase org ckp .."cite nk gebang jew huuhu"

blog-tips-kurus said...

banyak 'ajinomoto' tu... ;)

Adylia Qarissa said...

betul tu..sebab mulut badan binasa

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn said...

Cakap nak "pum pang, pum pang" huhuh

bella luna said...

nie lah org kata lebih kuah daripada sudu,cerita nak lebih je,.padahal tak serupa bikin pun,.

Fatin Farhana Binti Ramli said...

tau tak pe .. bako je orang yang macam tu .. kenakan balik .. HAHA

SoutulMujahid said...

cakap nak lebat

Miss Lady Iena Nazir said...

hai sy powerpuff girl!

lebih lajak dr laju x?

kbai!

ArulchelseA said...

cuak aku bro..

IEQAH said...

wahh kitaa sukaaa..
mmg ckp klu tak tokok tambah mana nk sah..hehe

amy syahirah said...

betul2 ! =)

Cik Suheela said...

tiga2 situasi mmg ada kan..huh anak pak jusoh tu, blagak jaaa lebih kih3..

Mata Pena Fadz said...

byk la jumpe org mcm ni.;
mcm berlagak pown ade....

normala_ali said...

ramai la orang macam nie skang.. sentiasa nk lebih jia.. kadang2 geram plak..:)

bibi bibo said...

mmg byk org mcm ni . ehh , aku pon kadang mcm ni kot. kadang jer . hihihi

dayu_myself said...

betul ar...
kan senang ckp betoi jaa..
tak yah lah nak propa lebih2..
erghhh

Hang Leo said...

ade2mama:yup...gebang tu perkataan orang kedah y guna kan??

Hang Leo said...

blog-tips-kurus:tulah,bnyak "ajinamoto"..tu y merbahaya bleh membawa kpd kanser..bile dah ckp.asyik nak hiperbola je

Hang Leo said...

Adylia Qarissa:betul..

Hang Leo said...

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn: yup,cakap nak lebih je

Hang Leo said...

bella luna: tula pasal,len kali beli senduk terus,heehe

Hang Leo said...

Fatin Farhana Binti Ramli:kalau bako jadik kes polis lak,hehe

Hang Leo said...

SoutulMujahid:tula ..lebat mengalahkan hujan

Hang Leo said...

Miss Lady Iena Nazir:hahaha..tu kuat berangan namanya :)
nak contoh lebih lajak dari laju??

HANG LEO:"saya ni tough,kacak dan menjadi pujaan wanita"

realitinya:tidak!!!hahahah

Hang Leo said...

ArulchelseA:asal ko nak cuak bro???

Hang Leo said...

IEQAH:memey r..sume nak ckp tambah sini sana..so the story jadi sgt interesting, :)

Hang Leo said...

amy syahirah:time kasih:)

Hang Leo said...

Cik Suheela:hahhaa..tula.anak pak jusoh nak sedap je..tu realiti pernah aku hadapi:)

Hang Leo said...

Mata Pena Fadz:diorang jadik macam tu sebab tak de orang nak banggakan mereka..so,puji diri sendir..masuk bakul angkat sendiri ;)

Hang Leo said...

normala_ali:diorang kurang kasih syang la tu..tu jadi macm tu,heheh

Hang Leo said...

bibi bibo:mmg ramai pun

Hang Leo said...

dayu_myself:kalau cakp betul,citer tak jadik sedap..sebab tu ramai nak semabng je lebih :)

Princess Nusy said...

haha..terbaik!! ^^