Saturday, 4 June 2011

14 CARA JIMat ElektriK

hai semua..
kali ni ak nak update sal CARA NAK JIMAT LETRIK sebab tarif elektrik dah meningkat..memangla tarif tu dikatakan tidak membebankan rakyat.tapi kali ni ak nak ajar cara mengekalkan jumlah bil yang perlu di bayar sebelum ini compare dengan bil  yang akan datang adalah sama...ataupun cara nak mengurangkan lagi jumlah yang perlu di bayar..



14 step nak jimat
  1. Minimize penggunaan barangan elektrik seperti vacuum,cerek elektrik
  2. Tido awal malam2..agar penggunaan lampu dapat di kurangkan
  3. Buat 'earth hour' 2 kali setiap minggu..
  4. Kurangkan penggunaan aircond lam umah
  5. Jika menggunakan peti sejuk..jangan letak makanan /minuman panas dalam peti sejuk
  6. Tonton television hanya untuk berita dan maharaja lawak…rancangan lain,lupakan saje..hihihi
  7. Gosok baju 1 kali seminggu shaja..maksudnya gosok semua y ingin di pakai dalam minggu tersebut
  8. Buang mesin  basuh,basuh baju pakai tangan..tu pun klu ko larat..
  9. Tutup jela lampu kelip-kelip keliling rumah ko tu,x buruknya umah ko xde lampu kelip2 tu…
  10. Klu rumah korang besar macam istana,tutup jela lampu kat kawasan yang x dihuni manusia..x payah la nak pasang sume lampu y ada
  11. Korang nak g tandas malam2 nak buang air besar..pakai lilin je..sebab ak taw buang air besar bukannya sekejap..so bek jimatkan letrik kan..
  12. Gantikan lampu Kalimantan ngan mentol
  13. Klu korang nak cas handphone..cas setiap minggu 3 kali sahaja..klu betri hp habis sebelum seminggu..korang g umah jiran /kawan pastu cas kat umah dyorang..
  14. Klu sedare mare datang umah korang..klu dyorang guna letrik banyak sangat..ko pergi kat suis utama pastu,ko tutup..cakap la ada orang tengah baiki pencawang elektrik..tgu smpai sedare korang blah dulu baru on kan blik…hehehehe


Klu bangunan2 besar kat Malaysia ni pasang lampu banyak2..x memabazir ek???tanya sebab ak x taw...

p/s:kepada sesiapa y belum bayar bil elektrik silalah bayar ek...dan tidak lupe jugak kepada sesiapa yang belum melunaskan "bil air" ,salurkan pada saluran y betul..hihihi


22 comments:

Amira Chan said...

save the planet!

Haryanie Ninie said...

bak kata Adibah Nor.."kalau nak jimat tu mudah jer.."hehehe..=)

Rozuan Ismail said...

save the energy.make our environment better =)

Pure Lily said...

nice entri..hihii
tp sukar utk dibuat..

Azroy Kassim said...

cerek elektrik masuk bil RM15 sebulan woo..

nak bayar bil air tu tikam betul-betuil.. kah kah kah

Naddia said...

tokey TNB nanges tau bace nie..

cik fatea said...

law toke iCITY bace..tutop da temapt dye..hehe.insaf!

Aimran Hakim said...

Bro mau terbakaq time tgah cebok sebab lilin cna bro hehehe
btw usya2 ni ya http://erkschizoparanoia.blogspot.com/
komen la apa yg patot..
tapi serius beb aku still risau klu terbakaq....

アヌム ちゃん said...

Salam.singgah baca2 sini~
sudi2 la baca my new entri di frommetoyou
Arigatou (^____^)

Sarah Khan said...

kurangkan berblogging pun ye jugak. LOL

nurathirahkaman said...

tarif elektrik naik kena jimat elektrikkan...harga gas masakan naik RM3.00 jimat makan lak...hahahaha

bungaitucantik said...

hehe..bgusnyer tips2 neh~

Hang Leo said...

amira chan:yeah..btul2

ninie:wah..hafal dy ek..bgus2 :)

rozuan:btul2..bleh buat cogan kata tu..hehehe

lily:thanks..xpe,bleh try2 dulu..hehehe

azroy:wohh..mahal tu..yang bayar air tu,ko faham ek..bgus2..otak cerdas,hahahaha

Hang Leo said...

nadia:hehehe..harap2 dy x nangis la..klu dy nangis jugak terpaksa sy buat entry "cara nak kayakan TNB"..hihihi :)

cik fatea:hehehe..no komen

aimran:pernah tgok movie CUN ke??mesti ingat aksi maya karin bwak lilin/pelita lam tndas smpai terbakar tndas tu,,hehehhe..xpe,guna lampu picit:)

nama tulisan jepun:ak dah lama lupe katakana ni..insyallah ek:)

sarah khan:btul jgk tu..so sy cdgkan on9 la d tmpat awam..so letrik free.hahahaha

Hang Leo said...

nurathirahkaman:ye ke?kat tmpat sy still ok la..rm 2.70..x taw la klu baru nek..jimat mkn?? x bleh..sy kuat mkan..mcm ne nak jimat,ahahaahha

bunga itu cantik:adik beradik bunga cinta lestari ek??hehehe
thanks a lot..klu rajin amalkan la confirm bil anda kurang rm 30/sbulan..hehehehe

RynaHakimi said...

Haha..terbaik punya tips jimat letrik ;)

Adam Idris said...

Nombor 6 best! Haha tengok berita and maharaja lawak je...hahahhaha

Belleza~ said...

tips bagus nak jimat neh haha

diya said...

no 15 : kurangkan penggunaan komputer dan laptop . tak boleh lah buke blog hari hari kalau mcm tu :D

evagurl (podshop) said...

good info! thanks for sharing :)

p/s: slalu bil letrik naik sbb on laptop 24 hours. haha

nelly said...

yang bab matikan suis utama , agak kejam bunyi ..hahaha

tikin said...

hahahaha..cdgn yg last tu memang tak leh blah..kejam bebenor..ngeh3...