Wednesday, 1 June 2011

COLI YANG MERBAHAYA????

Coli oh coli…sebab coli ni la 15 orang dah mati,dan 300 lagi dah tenat tunggu masa je nak tempah keranda…
Nampak hebat je kan coli ni..asal??coli ni hempap-hempap manusia ke??


IF BESAR NI LAH...ORANGNYER BESAR MANA EK?HIHIHI

if coli yang dalam gambo kat atas ni hempap orang memang mati x sempat ngucap la..besar tuu!!! hehehehe
sebenarnya ak bukan nak cerita sal coli @ bra tapi
pasal kuman E-COLI
                                                                 


E-coli ni besenyer jumpe lam usus manusia.E.coli adalah nama kuman atau bakteria yang tinggal dalam saluran pencernaan manusia dan haiwan. Seseorang boleh mendapat jangkitan E.coli jika terdedah dengan najis manusia atau haiwan. ..bahaya tu ley bawak sampai mati...


Tapi nasib bek la coli ni kaco kat area eropah je..tula suke sangat berjemur pakai coli saje,,hihihihih ..ramai orang di nasihatkan supaya jangan makan sayur2 mentah sebab dah jumpe lam timun organic kat area sepanyol tu.

E-coli jugak ley  menyebabkan cirit birit berdarah dan kerosakan teruk hati sekali gus mengakibatkan kematian..
dah bnyak negara stop kan urusan pengambilan sayuran seperti tomato & timun dari eropah..perghh,serius jugak e-coli ni rupenyer..gua ingat cikai je benda ni..bleh bawak maut rupenyer.


kebetulan,aku pernah jugak bace tentang e-coli ni time jawab exam english sem lepas..dah la aku failed bab benda2 organic ni..nek biru mata tengok soklan banyak nama benda2 scientific ni..hehehehe...


AMBOI PAK LONG NI...SUKE SANGAT DIA..ahhahahaha



SUMBER:GOOGLE DAN METRO

11 comments:

ayid said...

hot isu ! haha :D

rara pinkmafia said...

eeeuuuwwwwwwwwwwwwww tak sanggup mak tgk nyah.

Tulip Putih said...

biru ade merah ade,mne pink nye..hahaha

azza hazarina said...

kaw mmg suka pick HOTTTT issuuuuueee. hahahahaaa

Hani Maldini said...

lol. ahaaa

faRHa@miSS Vio said...

hahahaha...ank sape la 2 pkai c0li bsar 2...

Hang Leo said...

ayid:hot..sepanas bendanya,,ahaha

tulip:aikk..sy bukann bt pameran bra antarabangsa,,hihihi

azza:hahahah.. u know me ,right?

hani:haahha(tumpang gelak)

Farha:ntah la..tengah pening gak pikir ni..klu pamela anderson,rasa x munasabah,,hihihihi

Syazwani Mazlan said...

wow. coli besar. muat ke? HAHAHHAA ;P

Jom singgah :
Bapa ancam anak dgn pedang Samurai!

Jom Exchange Banner ?

armouris said...

lagi info tentang coli di SIHAT SELALU - Coli Rosakkan Payu Dara

Pure Lily said...

igtkan coli y btul2 tadik..
tp besar btul la kn y pic pertama tu..gergasi punye yer...?;)

bungaitucantik said...

ahaha..sengal jer~ besau btul ek gmbr coli2 tu..tugu ker ape sampai besau cm2 ckali..huhuk